Vjenčani prsteni i njihovo značenje

Vjenčani prsteni su simbol ljubavi i predanosti koji se koriste tisućama godina. Povijest vjenčanog prstenja seže još u drevni Egipat, jer su arheolozi u hijeroglifima pronašli dokaze da će mladenke nositi prsten. I druge drevne kulture nosile su vjenčano prstenje, a ljudi su vjenčano prstenje stavljali na lijevi prstenjak još od vremena starih Grka i Rimljana.

Stari Egipćani vjerovali su da prstenjak, ili četvrti prst lijeve ruke, sadrži “venu amoris” ili “venu ljubavi” koja vodi izravno u srce. Rimljani su prihvatili ovo vjerovanje i zato su se vjenčani prsteni počeli nositi na prstenjaku. Mnogi tvrde da je prstenjak povezan s ovim tradicionalnim vjerovanjem, iako to nije anatomski točno.

Prvi vjenčani prsteni bili su izrađeni od metala, poput zlata ili željeza, a ponekad su imali ključne motive koji su simbolizirali da žena sada ima kontrolu nad kućanskim potrepštinama. Kasnije su vjenčani prsteni postali složeniji i luksuzniji, s dragim kamenjem, gravurama ili portretima para. Fede prsteni, koji prikazuju dvije desne ruke spojene zajedno, predstavljajući prijateljstvo, partnerstvo i bračni ugovor, bili su popularni dizajn tijekom srednjeg vijeka.

Vjenčani prsteni i njihovo značenje

Tradicija razmjene prstenja proizašla je iz običaja Europe u srednjem vijeku kao dijela kršćanstva. Poetični prsten bio je stil prstenja koji je bio popularan tijekom renesansnog doba. Bila je to traka od čistog srebra na kojoj je bila ispisana pjesma ili poezija.

Moderna razmjena prstenja također uključuje zaručnički prsten i burmu. Zaručnički prsteni obično se daruju od muškarca prema ženi kao ponuda za brak, a na njemu se često nalazi dijamant ili neki drugi dragi kamen. Vjenčani prsten nose oba supružnika tijekom ceremonije vjenčanja, a obično je jednostavniji od zaručničkog prstena. Tradicija darivanja dijamantnog zaručničkog prstenja postala je popularna u 20. stoljeću, zahvaljujući potrošačkom kapitalizmu i marketinškim kampanjama.

Vjenčani prsteni su se redovitije počeli nositi od strane muškaraca u 20. stoljeću, posebno nakon Drugog svjetskog rata, kada su mnogi vojnici htjeli zadržati podsjetnik na svoje žene dok su bili odsutni. U današnje vrijeme mnogi muškarci odlučuju nositi vjenčano prstenje kao znak svog bračnog statusa i ljubavi prema svojim partnericama.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.